Цветовая схема:
C C C C
Шрифт
Arial Times New Roman
Розмір шрифту
A A A
Кернинг
1 2 3
Изображения:
  • 16600, м. Ніжин, вул. Богуна 1
  • (04631) 2-35-42, (097) 871-88-60
  • [email protected]

«Інноватика в сучасній освіті»

22 жовтня 2013 р. у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» відбулося відкриття П’ятої Національної виставки-презентації «Інноватика в сучасній освіті».
Організатори виставки: Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України, компанія «Виставковий Світ».
Привітання виставці надіслали Голова Верховної Ради України Володимир РИБАК, Прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ, Міністр освіти і науки України Дмитро ТАБАЧНИК, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь КРЕМЕНЬ, директор державної наукової установи «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» МОН України Олександр УДОД.
У церемонії урочистого відкриття виставки взяли участь і оглянули експозицію Перший заступник Міністра освіти і науки України Євген Суліма, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, директор компанії «Виставковий Світ» Світлана Рудько, виконавчий директор освітянських заходів компанії «Виставковий Світ» Віталій Сокол.
«Сьогодні навчальні заклади України реформують свою діяльність, упроваджуючи у практику кращий вітчизняний та міжнародний досвід, підвищують якість навчання і виховання конкурентоспроможного молодого фахівця», - зазначив Євген Суліма.
Перший заступник Міністра наголосив: «Уперше на виставці представлено 19 вищих навчальних закладів Китайської Народної Республіки, які пропонують співробітництво в галузі освіти, програми академічного обміну студентів, аспірантів, викладачів».
            Із вітальним словом до присутніх звернувся Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень. Він наголосив на тому, що проведення освітніх виставок відкриває нові можливості перед їх учасниками: «Кожна освітня виставка – це значима подія в житті країни, тому що, по-перше, привертається увага до розвитку освітньої галузі, що повинна стати найбільш пріоритетною, значимою в суспільному житті країни і, по-друге, на кожній виставці завдяки тому, що сотні навчальних закладів демонструють свої здобутки є можливість обмінятися досвідом, перейняти кращий досвід, зробити певні узагальнення».
            Василь Кремень зазначив, що НАПН тісно співпрацює і максимально намагається допомогти Міністерству освіти і науки у подальшій модернізації освіти. «Сьогодні підготовлена нова трирічна програма співпраці Міністерства освіти і науки з Національної академією педагогічних наук, яка буде розглянута на загальних зборах академії 31 жовтня цього року і потім підписана Міністром освіти і науки Дмитром Володимировичем Табачником і президентом Національної академії педагогічних наук України».
Широкомасштабна експозиція цього року представила 796 навчальних закладів, наукових установ, методичних центрів, регіональних та муніципальних органів управління освітою, видавництв, підприємницьких структур з 27 регіонів України, а також учасників з Китайської Народної Республіки, Росії, США та Франції.
У ході освітнього форуму учасники презентували інноваційні розробки, досвід упровадження інновацій у діяльність навчальних закладів як необхідну складову підготовки фахівців для сучасного ринку праці, інноваційні ідеї і проекти, педагогічні технології, новітні методики.
Виставку супроводжувала змістовна тематична програма, яка включала науково-практичні конференції, семінари, круглі столи, майстер-класи, стендові презентації - всього 109 заходів, на яких відбулося обговорення нагальних проблем подальшого удосконалення процесу навчання і виховання, впровадження інформаційних технологій і педагогічних інновацій, здійснювався обмін досвідом практичної роботи та здобутками кращих навчальних закладів. Науково-практичні конференції, семінари, круглі столи відвідало понад 3 тисяч осіб.
Уперше в межах виставки був представлений освітній павільйон 19 вищих навчальних закладів Китайської Народної Республіки, які пропонували відвідувачам програми академічного обміну студентами, аспірантами і викладачами, співробітництво в галузі освіти,  проведення спільних наукових і технічних досліджень, конференцій і семінарів, обмін академічною інформацією. Також освіту за кордоном, досвід співпраці з українськими колегами презентували: агенція Campus France, Американські Ради з міжнародної освіти: ACTR/ACCELS, Московський Технологічний Інститут «ВТУ», Moscow Business School в Україні, «Інститут художньої освіти» Російської академії освіти.
Організаторами виставки був оголошений та проведений конкурс з 8 тематичних номінацій:

  • Упровадження інновацій у презентацію діяльності вищого навчального закладу в інтернет-просторі.
  • Організаційне і науково-методичне забезпечення впровадження електронних засобів у практику діяльності закладів післядипломної освіти.
  • Інновації у формуванні творчої особистості в дошкільних і позашкільних закладах освіти.
  • Інновації в професійно-технічній освіті – шлях до забезпечення  ринку праці кваліфікованими кадрами.
  • Інноваційний розвиток Шкіл майбутнього  - стратегічний поступ української  освіти.
  • Інклюзивна освіта: рівні права – рівні можливості.
  • Випереджаюча освіта для сталого розвитку як інноваційна форма організації освітнього простору.
  • Розробка та активне просування інноваційних комплексних рішень для освіти і науки.

На конкурс було подано 454 роботи. Конкурсні роботи надіслали педагогічні колективи з 27 регіонів України. Експертну оцінку якості робіт проводили наукові інститути Національної академії педагогічних наук України та державна наукова установа «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» Міністерства освіти і науки України.
Віце-президент Національної академії педагогічних наук України А. Гуржій та заступник директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України В. Літостанський вручили переможцям конкурсу з тематичних номінацій почесні нагороди серед яких НІЖИНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ЛІЦЕЙ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ був удостоєний Почесного звання «Лауреат конкурсу» в номінації «Випереджаюча освіта для сталого розвитку як інноваційна форма організації освітнього простору» та нагороджений  Срібною медаллю.
Представлені на виставці інноваційні матеріали будуть узагальнені Оргкомітетом і передані МОН України для включення до реєстру інновацій.