Цветовая схема:
C C C C
Шрифт
Arial Times New Roman
Розмір шрифту
A A A
Кернинг
1 2 3
Изображения:
  • 16600, м. Ніжин, вул. Богуна 1
  • (04631) 2-35-42, (097) 871-88-60
  • [email protected]

Тиждень української мови

Тиждень української мови Тиждень української мови Тиждень української мови Тиждень української мови Тиждень української мови Тиждень української мови

14 Листопада 2022 03:11

Кількість переглядів: 333

9 листопада – День української писемності та мови. Відзначають його на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила й Мефодія. Наразі це свято набуло для українців ще більшого значення, адже зараз на нашій землі окупанти спалюють українські книжки, забороняють вивчати українську мову в наших же школах, знищують всі наші здобутки в культурі. І тому ми зараз, як ніколи, маємо боротися за те, щоб наша рідна солов’їна мова жила та повноцінно функціонувала.

У ці святкові дні в ліцеї проходив Тиждень української мови. Так, 7 листопада учні 11 класу української філології разом з А. С. Іващенко розв’язували мовознавчі ребуси й кросворди. 8 листопада відбулося змагання, де учні 10 класу української філології з Т. А. Бронзенко з’ясовували, хто краще знає рідну мову. 9 листопада відбувся Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, до якого долучилися й учні та педагоги нашого ліцею. 10 листопада Н. О. Івахно провела для учнів 11 класу української філології пізнавальний урок «Мастхев одинадцятикласників, або Як приборкати розділові знаки».

Як відомо, цікаво й легко вчити мову можна за різноманітними лінгвістичними іграми. Грають у них і наші ліцеїсти. Так, 3 листопада учні 11 класу іноземної філології взяли участь у мовній грі «Шануймо рідне слово!», яку ліцеїстам запропонувала А. М. Кайдаш. Також учитель запропонувала онлайн-гру «Як правильно?» слухачам Школи майбутнього ліцеїста (11 листопада), які також були залучені до проведення Тижня української мови в нашому закладі.

У межах святкового тижня було реалізовано й проєктну діяльність. Учні 10 класу іноземної філології за керівництва А. М. Кайдаш представили мініпроєкт «Акцентуаційний листопад».

Яскравою візуалізацією Тижня української мови в ліцеї стали надруковані результати лексикографічного дослідження учнів 10 класу іноземної філології «Моє улюблене слово» та постер «Синонімічне багатство рідної мови», виготовлений учнями 11 класу іноземної філології.

Проведений Тиждень української мови вчергове засвідчив залюбленість ліцеїстів і вчителів у рідну мову, бажання її плекати, берегти й захищати, наближаючи нашу Перемогу!

 

Дарина Ігнатенко,

учениця 11 класу іноземної філології,

член гуртка «Основи журналістики»