Цветовая схема:
C C C C
Шрифт
Arial Times New Roman
Розмір шрифту
A A A
Кернинг
1 2 3
Изображения:
  • 16600, м. Ніжин, вул. Богуна 1
  • (04631) 2-35-42, (097) 871-88-60
  • [email protected]

НАВЧАЛЬНО-ПОЛЬОВІ ЗБОРИ-2018

 «НАВЧАЛЬНО-ПОЛЬОВІ ЗБОРИ-2018»

З метою національно-патріотичного виховання молоді, набуття знань, умінь та навичок, необхідних захиснику Батьківщини, та популяризації військової служби в Збройних Силах України третій рік поспіль наші ліцеїсти проходили навчально-польові збори.

Організатором заходу стало Управління освіти і науки облдержадміністрації спільно з Чернігівським обласним військовим комісаріатом.

24 квітня 2018 року відбулося урочисте відкриття навчально-польових зборів на базі Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Учасників заходу привітали Олена Соронович, заступник начальника Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації, Альберт Черешко, представник Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, учасник антитерористичної операції, Микола Шанський, голова громадської організації «Єдина родина Чернігівщини», педагогічний та учнівський колектив Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Під час зустрічі хвилиною мовчання присутні вшанували пам`ять тих, хто віддав своє життя, захищаючи незалежність і суверенітет України у ході антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Традиційно у межах урочистостей ліцеїсти разом із іншими учасниками заходу продовжили висаджувати «Алею Миру» з дубів як символ сили, міцності та незламності духу оборонців нашої Батьківщини.

Крім того, у перший день зборів для учнів було проведено навчальні заняття з тактичної, вогневої, прикладної і фізичної підготовки, основ цивільного захисту та медичних знань.

25 квітня 2018 року, для учасників навчально-польових зборів, розпочалося з переїзду до смт Гончарівське Чернігівського району.

На полігоні військової частини відбулися навчальні тренування з практичної стрільби з автомата Калашнікова. А потім вже кожен із учасників мав змогу зробити десять влучних пострілів у мішень із відстані 100 метрів. Стрільба з автомата, без перебільшення, стала однією з найяскравіших подій дня.

У другій половині дня, за сприяння Управління охорони здоров’я облдержадміністрації, юнаки ознайомилися з роботою реанімобіля. Учні мали змогу поспілкуватися з лікарями, які поділилися своїм досвідом та продемонстрували виконання вправи з транспортування поранених, також всі бажаючі могли оглянути автомобіль та ознайомитись із його обладнанням. Навчальна програма дня  закінчилася участю дітей у воєнізованій естафеті.

               Ввечері юнаки переглянули фільм Ахтема Сеїтаблаєва  «Кіборги. Герої не вмирають» та поспілкувалися зі справжнім Героєм – безпосереднім учасником боїв за Донецький аеропорт, Кіборгом Вадимом Бойком (позивний Цар).

                  26 квітня 2018 року день був не менш насиченим, ніж попередні.

О 06:00 годині ранку в казармі Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою пролунала команда «Тривога!». Швидко піднявшись, учасники зборів одягнулись і вишикувались на плацу. Для них це було несподіванкою.

Керівник навчально-польових зборів повідомив, що очікується напад «умовних» ворогів, і поставив задачу переміститися у запасний район. Організованою колоною юнаки здійснили марш-кидок до Ялівщини. У ході пересування було відпрацьовано елементи захисту від ураження з повітря, маскування на місцевості та дії підрозділів у наступі та обороні.

Наступною бойовою задачею цього дня для дітей було здійснення марш-кидка в район населеного пункту села Півці, де організовано проведення військово-тактичної гри. У рамках гри діти долали смугу перешкод, проходили «мінні поля», облаштовували окопи та медичний пункт у польових умовах,  знайомились з інженерною підготовкою щодо мінування та розмінування.

Кульмінацією гри стало відпрацювання дій підрозділів у наступі та обороні.

Після підведення підсумків військово-тактичної гри учасники мали змогу скуштувати смачної каші в польових умовах.

             Сповнені новими і цікавими враженнями юнаки повернулися до ліцею. Під час задушевної розмови хлопці обмінялися враженнями.

            «Високий рівень організації і проведення навчальних занять, стрільб з автомата Калашнікова, польового виходу та тактичної гри», –  відмічає Володимир Луговський.             

            «Ми мали можливість відчути себе у ролі солдата, – розповідає Віталій Юркевічюс. – Практично закріпити знання, отримані під час вивчення предмета «Захист Вітчизни» та надання першої медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях».

            Максим Креул наголошує на теплому прийомі, дружній атмосфері, турботливому та поважному ставленні педагогічного колективу ліцею до всіх учасників навчально-польових зборів.

             Кирил Гордієнко висловив свою думку про важливість зустрічі й спілкування з героями антитерористичної операції.

            Богдан Вірко отримав яскраві враження від нових знайомств та спілкування з ровесниками інших закладів.