Цветовая схема:
C C C C
Шрифт
Arial Times New Roman
Розмір шрифту
A A A
Кернинг
1 2 3
Изображения:
  • 16600, м. Ніжин, вул. Богуна 1
  • (04631) 2-35-42, (097) 871-88-60
  • [email protected]

Михайло Семенович Гриценко


 07 листопада 2016 року виповнюється 109 років із дня народження Михайла Семеновича Гриценка, фахівця у галузі історії педагогіки, автора наукових праць з історії школи в Україні, історії педагогіки, навчальних посібників з періодизації історії освіти.

Народився Михайло Семенович Гриценко 7 листопада 1907 р. в с. Великі Сорочинці (тепер Миргородського району Полтавської області) в сім'ї селянина-бідняка. В 1923 році, по закінченні семирічної трудової школи, вступив до Великосорочинського педагогічного технікуму (колишньої Учительської семінарії їм. М. В. Гоголя), остаточно обравши для себе професію педагога. М. С. Гриценко, не дивлячись на різні життєві обставини, ніколи не покидав педагогічної праці. У 1946 році М. Гриценко починає працювати у вищих навчальних м. Одеси, поєднуючи викладацьку діяльність з науковою роботою. Найбільший науковий інтерес для Михайла Семеновича становили питання історії української школи та педагогіки. Свою докторську дисертацію він присвятив темі «Історія школи Української РСР (1917– 1957 рр.)».

Розглядаючи розвиток школи у різні періоди її становлення, М. С. Гриценко наводив величезну кількість документальних матеріалів, і саме цей факт пізніше викликатиме неабиякий інтерес до праці у нових поколінь педагогів та істориків. Михайло Семенович був відповідальним редактором і автором 18 розділів з 20 навчального посібника «Історія педагогіки» (1973), який на той час був однією з небагатьох ґрунтовних узагальнюючих праць з історії педагогіки. У його працях знайшли відображення життя та діяльність видатних педагогів минулого.

Крім наукової, М. Гриценко вів активну громадську роботу. Він неодноразово обирався депутатом селищної та районної Рад народних депутатів трудящих (1928р. та 1943р.). В Одесі в 1960 р. він очолював міське відділення Педагогічного товариства УРСР, а в 70–80-х роках – кілька ветеранських організацій. Мав велику кількість військових нагород і був відзначений педагогічними медалями А.С.Макаренка, К.Д.Ушинського та знаком «Відмінник народної освіти УРСР». Помер М. С. Гриценко 23 січня 1992 року в м. Києві.