Цветовая схема:
C C C C
Шрифт
Arial Times New Roman
Розмір шрифту
A A A
Кернинг
1 2 3
Изображения:
  • 16600, м. Ніжин, вул. Богуна 1
  • (04631) 2-35-42, (097) 871-88-60
  • [email protected]

Україна соборна. Разом до Перемоги!

Україна соборна. Разом до Перемоги! Україна соборна. Разом до Перемоги! Україна соборна. Разом до Перемоги! Україна соборна. Разом до Перемоги! Україна соборна. Разом до Перемоги! Україна соборна. Разом до Перемоги! Україна соборна. Разом до Перемоги!

22 Січня 2023 10:01

Кількість переглядів: 312

Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (далі – УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (далі – ЗУНР) Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха для українського державотворення.

Сьогодні Україна відновить соборність після перемоги над російським агресором. Термін «соборність» має кілька значень. Це і об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. А також і духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Але соборність – це також і територіальна цілісність держави. Тому звільнення від російського окупанта всіх українських земель є нашою спільною метою. Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації. Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є ще обов’язковою передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії. Але всі захоплені території обов’язково будуть звільнені і Україна буде цілісною. Соборність – мета Перемоги.

Під гаслом «Україна Соборна. Разом до Перемоги!» 18 січня 2023 року в ліцеї відбувся інтелектуальний турнір до Дня Соборності України між учнями 10 класів та 11 класу української філології. Учасники турніру продемонстрували свої знання про Україну як державу зі своєю історією, культурою, народними звичаями та традиціями. У цікавій та напруженій грі перемогу здобула команда учнів 10 класу іноземної філології.

У прикріпленому документі Ви можете ознайомитися з інформаційними матеріалами Українського інституту національної пам’яті.