Цветовая схема:
C C C C
Шрифт
Arial Times New Roman
Розмір шрифту
A A A
Кернинг
1 2 3
Изображения:
  • 16600, м. Ніжин, вул. Богуна 1
  • (04631) 2-35-42, (097) 871-88-60
  • [email protected]

«Литаври» зазвучали в ліцеї

14 Жовтня 2019 11:10

Кількість переглядів: 1516

Цьогорічної золотої осені, 9–11 жовтня, на Чернігівщині відбувався ІІІ Міжнародний фестиваль інтеграції слова в сучасному арт-просторі «Литаври». Упродовж трьох днів у шести містах відбулося 68 заходів, на яких із читачами зустрілося 130 письменників із восьми країн. Звучали литаври й у Ніжинському обласному педагогічному ліцеї Чернігівської обласної ради. Ліцеїсти мали можливість поспілкуватися з двома українськими письменницями – Жанною Куявою та Роксоланою Сьомою.

«Найвища висота – це простота», – саме такими словами почала свій виступ одна із відомих українських письменниць нашого часу, журналістка Жанна Куява, авторка п’яти романів та володарка трьох відзнак Міжнародного конкурсу «Коронація слова».

Зустріч із ліцеїстами відбулася в невимушеній атмосфері, де кожен із цікавістю слухав про життєвий та творчий шлях авторки. Вона розповіла про себе, свою роботу, сім’ю, початок кар’єри, наголосила на перевагах і труднощах роботи журналіста.

Жанна Куява народилася на Волинщині. Із самого дитинства мріяла стати вчителькою, тому що її мама була педагогом. Батько дівчинки працював директором школи, тому й Жанна вступила до Володимир-Волинського педагогічного училища. У дитинстві вона не думала про те, що буде письменницею, адже складала лише вірші та інколи допомагала однокласникам із написанням творів. Далі вчилася на журналіста, працювала за професією, мала можливість брати інтерв’ю у відомих людей. Сама авторка зазначила, що «журналіст – це професія, яку можна порівняти з булочкою: ти шукаєш у ній ту саму родзинку». Але потім у житті Жанни Куяви з’явилася Міла Іванцова, теж українська письменниця, яка наполягла, щоб жінка спробувала себе в написанні книжки. Через деякий час був надрукований перший роман «Нічниця», який відразу здобув велику популярність і прихильність читачів. Далі на світ з’являються твори «З медом полин», «Гордієві жінки», «Дерево, що росте в мені».

У письменниці вже сформоване своє коло читачів, яке постійно розширюється, адже її твори такі захопливі, що люди з нетерпінням чекають нових романів. Прихильники творчості Жанни Куяви часто її запитують: «Як можна словами творити такі чудеса?» Напевно, що можна, коли ти впевнено ставиш собі мету й досягаєш її, як це й робить письменниця.

Про власні доробки авторка розповіла учням та презентувала свою найновішу книжку – «Говори, серце, не мовчи». Усі були в захваті від презентації роману, і дехто додав його до списку творів, які хоче прочитати.

Наприкінці зустрічі Жанна Куява дала настанову всім ліцеїстам: «Ви в тому стані, що тільки вростаєте в землю… Якщо ви будете твердо врослі в землю, вам ніхто не буде диктувати, ви будете помітною особистістю, вас будуть помічати, ви будете диктувати правила!»

За характером Жанна Куява прямолінійна, відверта, щира й дуже сильна духом жінка. Ці риси виправдані і її іменем. Письменниця розповіла, що її тато говорив: «Я завжди знав, що в мене народиться маленька революціонерка Жанна Д’Арк». Ця сила духу й цілеспрямованість допомогли жінці стати знаною та успішною письменницею нашого часу.

 

Назар Костюченко та Анна Гриб,

учні 10 класу іноземної філології,

члени гуртка «Журналістика»