Цветовая схема:
C C C C
Шрифт
Arial Times New Roman
Розмір шрифту
A A A
Кернинг
1 2 3
Изображения:
  • 16600, м. Ніжин, вул. Богуна 1
  • (04631) 2-35-42, (097) 871-88-60
  • [email protected]

День пам'яті жертв голодоморів

27 Листопада 2020 11:11

Кількість переглядів: 1293

День пам'яті жертв голодоморів – щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

Український інститут національної пам'яті розробив просвітницький ролик про передумови та причини Голодомору 1932-1933 років.

https://www.youtube.com/watch?v=K6ubTgkAduU&feature=emb_logo

 

Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково, українську національну групу. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року “Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього” та Закону України “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні” від 2006 року. Способом реалізації геноциду став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані. Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. 

 Проєкти у пам'ять про Голодомор 1932-1933 попередніх років

 Проєкт «Пам’ять, що рятує: голоси правди» – це 26 банерів, присвячених історіям людей, які не мовчали про Голодомор; спроба почути окремі голоси з мільйонів, що розкривають різні аспекти геноциду українців, а разом створюють загальну картину цього злочину. Голоси про розкуркулення та колективізацію, стратегії виживання та людяність у нелюдяний час, про страждання та скорботу, страх та надію, про злочин і про боротьбу.

https://uinp.gov.ua/vystavkovi-proekty/proyekt-pamyat-shcho-ryatuye-golosy-pravdy

 

Виставка «Україна 1932-1933. Геноцид голодом» пояснює, чому це був геноцид. Вона створена спільними зусиллями Українського інституту національної пам’яті, Національного музею «Меморіал жертв Голодомору», Міністерства закордонних справ України.

https://mega.nz/folder/hwpABQaS#11QFkR33pmanuy28YZe77g

 

Книга відомої психологині та дослідниці теми Голодомору Ірини Реви «По той бік себе» розповідає, як жах голоду досі впливає на наше життя.

 https://uinp.gov.ua/elektronni-vydannya/iryna-reva-po-toy-bik-sebe

 

Анастасія Лисивець спогади про голодомор «Скажи про щасливе життя…»

https://uinp.gov.ua/elektronni-vydannya/anastasiya-lysyvec-skazhy-pro-shchaslyve-zhyttya

 фільм «Голод нації», моторошна правда про геноцид в Україні

https://www.youtube.com/watch?v=LKQgJzIYcsA&feature=emb_logo